V I S I E  &  F A S C I N A T I E 

 

De kracht van mijn ontwerpen is een sterke basis van beplanting met een goede relatie tussen natuur en architectuur. De omgeving en de sfeer/karakter van de plek spelen een belangrijke rol, door deze naar voren te laten komen zorg ik ervoor dat elke plek bijzonder wordt en waar mogelijk verbinding krijgt met zijn omgeving. Mijn doel is om samen met u te zoeken naar een ontwerpinvulling die past binnen uw wensen en behoeftes voor de plek.


 

 

Beplanting vormt de basis 

De beplanting speelt één van de belangrijkste rollen in mijn ontwerpen, het is de hoofdrolspeler in de tuin, hier gaat je aandacht als eerste heen. Een hoofdrolspeler die door de seizoenen heen veranderd en elk moment van het jaar interessant is. Van voorjaarsbloei tot wintersilhouet en van vrucht tot herfstkleur. Ik vind dat de tuin het hele jaar door aantrekkelijk kan zijn voor zowel mens als natuur, met daarbij dat elke tuin zijn eigen moment heeft waarin zij schittert.

 

Beplanting maakt de ruimte; hagen geven structuur, bomen geven een plafond, rijk gevulde plantenborders geven plek voor verschillende insecten en bes-dragende struiken en bomen trekken vogels aan. Een tuin vol leven trekt leven aan. 

 Beplanting vormt de basis van de tuin en geeft seizoensbeleving: van voorjaarsbloesem tot wintersilhouet

 

 

 

 

 

De sfeer van de plek en kracht van de omgeving

Elke plek heeft zijn eigen sfeer/karakter en kwaliteit(-en), dit kan een opvallende architectuur van de bebouwing of andere bouwkundige elementen zijn, een interessante omgeving of juist een meer besloten plek. Mijn taak, om deze kwaliteiten zo goed mogelijk naar voren te laten komen, aansluitend op de wensen en behoeftes van de klant. Ik zoek graag naar sterke lijnen die de relatie van tuin - bebouwing en tuin - omgeving versterken.

 

 

 

 

 

 

Het landschap en zijn vegetaties

Mijn inspiratie en fascinatie haal ik onder andere uit de verschillende landschappen die Nederland en in het bijzonder Friesland kent. Met o.a.; het weidse zeekleilandschap, de hogere meer beboste zandgronden, de betoverende IJsselmeerkust en het waterrijke merengebied.

Binnen- en buitenlandse natuur en landschappen geven mij inspiratie voor het ontwerpen van groene buitenruimtes en verbreden mijn kijk op planten en hun omgeving (habitat).

 

Landschappen en vegetaties uit binnen- en buitenlandse natuur

 

 

 

 

Biodiversiteit bevorderen 

Het ontwerpen van (bio)diverse beplantingen is wat ik graag doe. Ik vindt het belangrijk om gebruik te maken van zowel inheemse als uitheemse planten en bomen die o.a. waardevol zijn voor insecten, omwille van voedsel en nestgelegenheid. Het vergroten van de diversiteit in planten, bomen en struiken bevordert de diversiteit in insecten als bijen, vlinders en libellen. Een diverse beplanting is interessant om te zien en te beleven door de seizoenen heen, van ontluikend blad in het voorjaar tot zaaddozen in de winter.

 

Groen en biodiversiteit stimuleren is wat ik graag doe, groen vormt een steeds belangrijkere rol in de huidige wereld, zowel in de tuin, in het landschap als in de openbare ruimte. Het maakt onderdeel uit van het menselijke milieu en de gezondheid. Mensen voelen zich beter in een groene omgeving en blijven gezonder. Beplanting vangt o.a. regenwater op en houdt dit vast, ook werken bomen en planten verkoelend in warme zomers. Ik vindt het daarom belangrijk dat beplanting goed toegepast wordt, de juiste boom op de goede plek en de juiste plant in de juiste grond en met de juiste lichtbehoefte.

 

 

 

 

De boom

Een boom is krachtig, geeft leven, brengt dynamiek in licht en trekt leven aan. Bomen maken de ruimte en zorgen voor een fijn microklimaat, zowel in de stad, de tuin als in het landschap. Ze nemen fijnstof en CO2 op, werken verkoelend in de warme zomermaanden en verrijken de lucht met zuurstof.  Bomen zijn er in vele soorten en er is daarom altijd een geschikte boom voor de gewenste plek.

Ik kan u helpen met het maken van een bomenplan, inventarisatie van uw bomenbestand of het snoeien van uw boom(en) (Boomverzorging) 

 Bovenstaande foto's: © Sandor Walinga