Tuin tussen de boomgaarden

 

locatie: Venhuizen

grootte: 2200 m2

tuinontwerp, beplantingsplan en veranda ontwerp: winter 2016

realisatie: voorjaar/zomer 2017


Overdekte veranda in de stijl van het woonhuis

  

 

 

Organische vormgeving

De vaste planten en siergrassen borders hebben een organische vormgeving gekregen, die ook al aanwezig was in de bestaande vijver. Vanaf de nieuwe veranda/overkapping loopt een afbuigend paatje van gebakken stenen naar de vlonder die aan de vijver vast ligt. De vijver is omzoomd door een grote border, waar een variatie aan vaste planten en siergrassen staan. Soorten als Salvia ‘Amethyst’, Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’, Sanguisorba officinalis ‘Red Thunder’, Alchemilla mollis, Euphorbia var. ‘Robbiae’ en Calamagrostis acutoflora ‘Karl Foerster’.   

Een bestaande Gelderse roos, een Sering en enkele Vlinderstruiken zijn opnieuw ingepast in de borders, deze zorgen voor extra hoogte.

 

 

Zon en schaduwborders

De tuin heeft een variatie aan lichtinval, er zijn borders in de volle zon, schaduw en half- schaduw. In de schaduwborder staan o.a. varens, Sesleria autumnalis, Geranium endressii, Pulmonaria, Liriope muscari ‘Moneymaker’ en Brunnera mac. ‘Silver Heart’. In de borders met meer zoninval staan soorten als Salvia, Veronicastrum, Aster, Penstemon, Duizendblad, en Phlomis.

De borders liggen aan de woningkant zodat ze vanaf de verschillende terrassen goed zijn te beleven. De nieuwe veranda wordt aan een kant omsloten door een border zodat je echt het gevoel hebt in de tuin te zitten. 

Beplantingsplan borders rond de vijver