Familietuin Bolsward

 

locatie: Bolsward

grootte: 650 m2

ontwerp en beplantingsplan: zomer 2016

realisatie: najaar 2016 - voorjaar 2017


Zomer 2017, 1ste jaar na aanplant

 

  

Een echte familietuin 

Deze tuin geeft plek om met familie en vrienden te genieten, op vier verschillende plekken zijn er terrassen gemaakt waar men de tuin kan beleven. In de voortuin met zicht op het landschap rond Bolsward, aan de zijkant van de tuin een meer besloten plek en dicht bij het huis. De achtertuin geeft plek voor een houten overkapping en een terras dicht bij de keuken en zicht op de zonneborder.

 

Doormiddel van een brede loper kan men vanaf de entree van de tuin naar achteren. De voortuin wordt aan twee kanten omheind door haagbeuk hagen, waardoor er een meer besloten voortuin ontstaat, maar toch het zicht op het Friese terpenlandschap behouden is gebleven. 

 

De grote bestaande treurwilg in de voortuin en de meerstammige krentenboom in de achtertuin zijn behouden gebleven en vormen een beeldbepalende groenbasis. Verder zijn er acht verschillende soorten bomen toegevoegd. Waaronder de wimperlinde, een amberboom, sierappels, een boomhazelaar, een sierkers en een zuil haagbeuk.

 

Bloemenborders 

De verschillende borders in de tuin bestaan uit een divers pallet van vaste planten, siergrassen en bollen. De borders bestaan uit meer dan 50 verschillende soorten in diverse combinaties. Met o.a. Veronica spicata ‘Alba’, Aster 'Monch', Sidalcea ‘Elsie Heugh’, Salvia nemerosa ‘Amethyst’, Lythrum 'Rosy Gem', Sesleria autumnalis, Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’ , Asplenium scolopendrium, Liriope muscari ‘Monroe White’, Allium ‘Purple Sensation’, Molinia ‘Heidebraut’, Hemerocallis ‘ Corky’, Eupatorium 'Batered Bride' en Actaea rubifolia 'Blickfang'.