The Wave of Sound

 

locatie: Landgoed Vosbergen te Heerde

ontwerp: winter 2014

 

De buitenplaats Vosbergen is gelegen op de overgang van de hogere zandgronden van de Veluwe naar het lage rivierkleigebied van de IJssel. Het ligt even ten noorden van de bebouwde kom van de gemeente Heerde op de oostelijke flank van de Veluwe. De buitenplaats ligt ingeklemd tussen de Zwolse Weg en het Apeldoorns Kanaal.

In 1872 is de oudste, watermolen die op deze plek stond door brand verwoest en niet meer opgebouwd. In 1879 werd de stuw van de tweede molen vervangen door de bestaande waterval.

 


 

 

 

 

Het frame van The Wave wordt ambachtelijk uit hout verwerkt. Hout dat afkomstig is van landgoed Vosbergen,

dit zijn soorten als eik en beuk. Deze twee houtsoorten zijn geschikt voor houtconstructies die buiten staan. De houten staanders hebben een afmeting van 60x50 mm (lxb) De vorm van The Wave wordt uit kunststof gevormd. De dikte van het plastic zal rond de 20 mm zijn. Het kunststof is licht transparant en heeft een witte gloed.

 

 Zodat licht een speels effect heeft op de huid. Voor het opwekken van stroom wordt gebruik gemaakt

van een vijzelturbine. Mijn keuze wordt onderbouwd door het feit dat een vijzelturbine vanouds af aan al werd gebruikt in de watermolens die langs de beek stonden. Het is een effectieve en relatief goedkope turbine. De turbine zal duidelijk zichtbaar zijn voor publiek, de vijzel wordt zonder behuizing geplaatst, wat het interessant maakt om de turbine in werking te zien.