Paradijselijke stadstuin

 

locatie: Bolsward

grootte: 30 m2

beplantingsplan: najaar 2018

realisatie: najaar 2018


Paradijselijke stadstuin

Een achtertuin midden in het oude Bolsward, omsloten door oude muren en bestaand uit een ondertuin en een boventuin. De ondertuin is schaduwrijk en hier bestaat de beplanting voornamelijk uit blad- en boszoomplanten, soorten als parelgras, ooievaarsbek, elfenbloem, herfstanemoon en eikvaren. Het hoofdterras ligt in de ondertuin tegen de woning aan. Doormiddel van een trapje kom je in de boventuin, een taxushaag scheidt de twee tuindelen van elkaar en zorgt voor diepte. Op de vele zonnige tuinmuren in de tuin wordt een vijg en een druif geleidt. Centraal in de boventuin staat een treursierpeer die zorgt voor schaduw en hoogte in de tuin.

 

Boventuin

De boventuin heeft een trapsgewijze borderverdeling, in drie etages liggen de borders doormiddel van gemetselde muurtjes achter elkaar. De eerste etage heeft een solitair gemengde beplanting en in de bovenste twee etages staan de planten in kleine herhalende groepen. Er is gezocht met contrast in bloemvormen en bladtexturen, met bijvoorbeeld de combinatie van de perfect ronde blauwe kogeldistel met als achtergrond een transparante waas van witte ruit, of het blad van de zilverkaars met die van Geranium ‘Nimbus’. De bloeikleur ligt zoveel mogelijk in paars, blauw, wit en wat (purper)rood.

De drie etages hebben bijna de gehele dag volle zon, soorten als kogeldistel, salvia,  vingergras en bergsteentijm staan hier goed op hun plek. Alle borders hebben een bewateringssysteem doormiddel van een druppelslang en daarom kunnen er ook soorten als koninginnenkruid, stermaagdenpalm, zonenhoed, pimpernel en aar-ereprijs staan.