De Kalmthout Experience

 

locatie: Kalmthout, België

grootte: 850 m2

beplantingsplan en concept: najaar 2014

 

 

In Arboretum Kalmthout is een nieuw verhard pad aangelegd. Het verbindt het onthaalcentrum met enkele belangrijke punten: het Vangeertenhof (tentoonstellingen, activiteiten), het bonsai-atelier en het tuintheater. Het pad is ruim 300 meter lang en zal de hoofdroute zijn voor alle bezoekers. Het is meteen ook de best toegankelijke weg (beton) voor minder mobiele mensen. Daarom is gevraagd daar een gevarieerde beplanting te ontwerpen die in alle seizoenen aantrekkelijk en interessant is.

 

Een arboretum is een bijzondere collectie van botanische soorten en cultivars. Dit aspect wordt als belangrijk geacht en versterkt met de keuze voor nieuwe beplanting, zodat de educatieve en inspirerende kant behouden blijft. Daarnaast heeft Arboretum Kalmthout een uniek plantenbestand. Hier staan met name oude bomen en conifeerachtige.

 

 


 

 

Het paradijs 

De start van de Kalmthout Experience en de entree van arboretum Kalmthout. Na afloop van een bezoek aan arboretum Kalmthout zal er altijd een paradijselijke sfeer in je hoofd blijven hangen. Het entreegebied zal een ervaring worden alsof je in een schilderij van Monet stapt. Je komt een waar kleurenpalet en gelaagdheid van bloem en bladvormen tegen, maar in een subtiele vorm. Een enigszins schaduwrijke plek waar de zonnestralen door de verkleurende rode esdoorn schijnen. Opvallende bloei afgewisseld met subtiele en bijzondere minder opvallende bloei. Ook de diversiteit van bloemvormen, waardoor een bloem op veel verschillende manieren beleefd kan worden is groot.

 

 

Het entreegebied kent van elkaar afwijkende borders, de één met veel schaduw, één met lichte schaduw en enkele zonnige borders. Ook de grond verschilt qua vochtigheid, bestaande bomen en heesters zorgen hier onder andere voor. Gezocht wordt naar een zo kloppend mogelijk beplantingsplan qua ondergrond en combinaties. De verschillende borders krijgen een verschillend beplantingsconcept. Er zal een border komen met een duidelijke borderopbouw met een bepaalde gelaagdheid, samen met de bestaande bomen en heesters zal er een trapsgewijze opbouw vanaf het pad zijn. Een andere border krijgt enigszins een bosvegetatie sfeer en weer een ander stuk met meer zon-aanbiddende beplantingen. De soorten in deze verschillende beplantingsconcepten worden onderling herhaald, hierdoor ontstaat er meer rust en samenhang.