N I E U W S 

 Tuinontwerp Bolsward Tuinontwerp Friesland Sneek Leeuwarden, Heerenveen

Hier vind u het laatste nieuws over onze projecten, het buro en interessant nieuws uit de tuin- en landschapsarchitectuur en plantenwereld.

 

 

 

juli 2018 / Nacht aan het wad

 

Aankomende woensdagavond (25 juli) is bij Zwarte Haan het festival NACHT AAN HET WAD, beleef de betovering van de nacht. Van 20.00 tot 07.00 uur met muziek, poëzie, verhalen, natuur en food.

https://www.nachtaanhetwad.frl/

Ook is hier een kleine sneakpeak van de toekomstig te realiseren Nachttuin en Starbarn te zien. Ontworpen door Buro Walinga en Murk & Sweder.

 


april 2018 / Inspiratie

Inspiratie opdoen en nieuwe soorten ontdekken bij kwekers

 

 - Kwekerij De Kleine Plantage en Kwekerij Kabbes -

 


april 2018 / rijdende boombakken

 

Van schetsontwerp tot realisatie, rijdende boombakken voor een flexibele terrasindeling. De drie boombakken zijn beplant met verschillende kleine bomen, vaste planten en siergrassen.

 


februari 2018 / realisatie natuurlijke vijver

 

Er is gestart met de aanleg van een 70 m2 grote natuurlijke vijver met vijf verschillende waterdieptes, waardoor er biotopen worden gecreëerd voor verschillende planten. Van onderwaterplanten tot oeverplanten. Soorten als kattenstaart, watermunt, pijlkruid, waterranonkel, zwanenbloem, kikkerbeet, grote egelskop, poelruit, adderwortel en veel meer. Zorgen door een diversiteit aan soorten.


19 december 2017 / De Jaarringen van Bolsward

 

De boom voor het stadhuis van Bolsward is meer dan een grote en mooi versierde kerstboom, de boom brengt herinneringen terug aan prachtige en soms mindere momenten die Bolsward heeft beleefd. We zijn een prachtig stadsie met veel activiteiten, sporten, kunstvormen en een diversiteit aan mensen, en dat al meer dan 555 jaar.

 

Bolsward is op sportief vlak altijd vooruitstrevend, met o.a. in 2015 de Eneco Tour, dit jaar de winst van Bolsward op de Freule, het al in 2006 opgerichte Dames Voetbal Bolsward, elk jaar de fantastische fiets- en step Elfstedentocht, de steeds groter wordende Hanzeruiters vereniging, in 2004 won Bolsward het SKS Skûtsjesilen en de fusie van de drie voetbalclubs in 2013. Met het toekomstige sporthart wordt er weer een stap gezet naar een sportiever Bolsward. De sportieve gebeurtenissen allemaal gekerfd in de jaarringen van de boom. Niet alleen op sportief vlak is Bolsward vooruitstrevend, ook als het gaat om stadsfeesten, kunst, historie, muziek, lekker eten en drinken, mode, ondernemen en bouwen, is Bolsward een plek met vele gezichten en kwaliteiten.

 

Dan nu de boom zelf, een 10,76 meter hoge Picea abies, beter bekend als fijnspar of de gewone kerstboom. De boom heeft een leeftijd van 19 jaar, hiermee weegt de boom zo’n 900 kilo, met een stamomtrek van ruim 120cm en stamdiameter van 40cm. Een pracht van een boom met een fijn leven achter zich, speciaal geplant en gekweekt voor kerst. Ik hoor u al denken, die boom komt zeker uit een ver land waar ze met duizenden op een vol geplant perceeltje staan. Maar nee, gewoon van de Veluwe. Vlakbij Heerde, op een vanaf volgend jaar officieel stuk natuurgebied, welke is omgevormd van monotoon naaldbomen perceel tot een divers stukje natuur. Deze fijnspar heeft in zijn leven de jaarlijkse zuurstof behoefte van ongeveer 2 Bolswarders geproduceerd. Hierbij herbergt (-de) de boom ook nog eens een kleine 2,5 miljoen beestjes en insecten, wat goed is voor de biodiversiteit.

 

http://www.lc.nl/friesland/De-geschiedenis-van-de-kerstboom-van-Bolsward-22758298.html


18 november 2017 / De Nachttuin, Zwarte Haan

 

Buro Walinga gaat in samenwerking met de architecten Murk & Sweder ontwerpen aan de nieuw te realiseren Nachttuin bij Zwarte Haan. Samen met de al ontworpen Starbarn van Murk & Sweder zorgt de tuin voor een nachtelijke belevenis. Het beleven van de nacht en de hierbij horende nachtelijke flora en fauna gaat een nieuwe dimensie geven aan deze speciale plek, gelegen aan het kweldergebied van de Waddenzee.

 


9 oktober 2017 / inzaaien 'De Plantaardige Terp'

 

Afgelopen weekend hebben we ‘De Plantaardige Terp’ ingezaaid met zes verschillende inheemse bloemenweide mengsels, met elkaar ruim 1000m2 aan bloemenweide. De maan stond goed, de wind was gaan liggen en de zaaibedden lagen er zaai-klaar bij. Dus het perfecte moment om de zaden van ruim 100 verschillende planten de mooie losse en licht vochtige grond te laten voelen.

Het najaar is het moment om o.a. bloemenweides in te zaaien, de natuur is onze leermeester.


augustus 2017 / zomer


juni 2017 / De Plantaardige terp en Bolsward van boven


juni 2017 / De Plantaardige terp / Bolsward / Graafwerkzaamheden

 

De Plantaardige Terp en de bijhorende natuurvriendelijke oever hebben hun vorm gekregen. De natuurvriendelijke oever heeft een lengte van zo'n 35 meter, plek voor een diversiteit aan drijf- en oeverplanten.


mei 2017 / De Plantaardige terp / Bolsward / Spontane vegetatie


maart 2017 / tuin in uitvoering / Venhuizen


maart 2017 / Lezing 'Boerenerven in het Friese landschap'


februari 2017 / Buro Walinga is sinds kort lid van de Wilde Weelde


januari 2017 / start ontwerp proces / De Plantaardige Terp / Bolsward


De Plantaardige Terp, Bolsward, natuurlijke oever, biodiversiteit, bloemvegataties

 november 2016 / start ontwerp proces/ tuinontwerp, beplantingsplan, veranda ontwerp / Venhuizen 


 november 2016 / tuin in uitvoering / Familie Tuin Bolsward